PRIVAT PROFF

Skaper moderne, tidløse hytter for det norske folk

1. oktober 2016

Stilrent, moderne … og tradisjonelt? Jo da, det er faktisk mulig å få alle disse adjektivene inn i én og samme hytte.

Noen få kilometer nord for Lillehammer ligger Øyer kommune. Et sted med dalstrøk og spektakulære fjell hvor den vakre naturen nesten tar pusten fra deg, der den friske fjelluften gir deg en behagelig frihetsfølelse. Vi loddet stemningen i hyttemarkedet, og tok en prat med hytteprodusenten Leve Hytter AS. De holder til i sentrum av Øyer, og er totalleverandør av hytter i områdene Østlandet, Sør-Gudbrandsdalen, Telemark og Hallingdal.

Leve Hytter

Leve Hytter? Ja, du hører det nesten på navnet - dette er folk som tar deg og din fritid på alvor.

— Vi startet i det små, og den første spikeren satte vi for knappe fire år siden på Hafjell. Vi er et ungt selskap med visjoner og nytenking, hva hyttearkitektur angår. Mye tyder på at mange nordmenn nå ønsker at deres fristed fra en ellers hektisk hverdag skal ha et mer moderne uttrykk. Hytta skal passe inn i terrenget, samtidig som den skal omfavne deg med en lun atmosfære, sier daglig leder Arve Noreng.

Det er åpenbart en god forretningsidé å tenke nytt. Hytteprodusenten har nemlig doblet omsetningen hvert år siden første hele driftsår i 2013 - og per i dag leverer de ca. 80 hytter i året.

Hva er konseptet bak denne suksessen?

— Da vi skulle utvikle en ny hyttemodell, var det viktig for oss å kunne knytte det tradisjonelle sammen med en mer moderne og åpen arkitektonisk stil. Store vindusflater fra tak til gulv og effektive arealer gjør at man får mer av naturen inn i stua. Og det er det flere og flere nå ønsker. I denne prosessen begynte vi å samarbeide med Jarmund/Vigsnæs Arkitekter og de hentet bl.a. inspirasjon fra de gamle tømmerkoiene på Maihaugen. Det er nok fortsatt flertallet som sverger til den litt dominerende hyttevarianten med store gavler og sprosser på vinduene. Men bygger man hytte i naturskjønne omgivelser, og kanskje til og med har panoramautsikt – ja, da må jo litt av hensikten være å kunne nyte det. Ikke gjemme seg bak gardiner og sprosser, sier Arve.

438685-1297748dcc1e800805fe098c22f57b0f

Etter en litt strabasiøs tur oppover i fjellheimen er vi framme ved en av hyttene. Og det er ingen tvil: Leve Hytter har så definitivt et langt mer moderne uttrykk på hyttene sine. Det er renere og strammere linjer på arkitekturen, men de henter også igjen det tradisjonelle med å beholde torv på taket og solid treverk med tykke dimensjoner og takutstikk. Helhetsmessig blir dette en god kombinasjon, og hytta sklir diskret inn i terrenget. Den gode, gamle hyttefølelsen hvor man føler seg fri, og kan sitte og se utover naturen, kjenne lukten av skog, og høre knitring fra peisen? Ja, den følelsen blir så absolutt ikke borte med en moderne, skreddersydd og funksjonell hytte fra Leve Hytter!

Gausdal Landhandleri yter særdeles god service, og de er utrolig gode på logistikk.

Gausdal Landhandleri er hytteprodusentens totalleverandør innen byggevarer. Uteselger John Sveen og markedssjef Unn-Elisabeth Tofthagen fra landhandleriet er samstemt:

— Leve Hytter har et spennende konsept. Det er hyggelig å se at også de litt mindre hytteprodusentene har stor vekst. Vi har samarbeidet med Leve Hytter siden oppstarten i 2012, og utviklingen deres har nesten vært som et eventyr.

Daglig leder Arve Noreng smiler, og kan fortelle at Gausdal Landhandleri yter særdeles god service, og at de er utrolig gode på logistikk. Han fremhever også at det er en fordel at de er en lokal virksomhet, at de leverer kvalitet - og ikke minst gir kundene sine tett og personlig oppfølging. — De er ganske enkelt en ideell samarbeidspartner, sier han.

Leve Hytter

Leve Hytter har per i dag syv ansatte - men med søsterselskapet Leve Montasje, er hele 27 personer med på å skape moderne, tidløse hytter for det norske folk.

Hvem er den typiske hyttekjøper anno 2016?

— Gjennomsnittsalderen på dagens hyttekjøpere går nedover, og er nok mer opptatt av design og arkitektur enn hva den foregående generasjonen kanskje var. Folk vil ha naturen inn i stua. De vil ha brukbar størrelse som er arealeffektiv, ca. 90-100 kvm. Og ettersom folk bruker hyttene sine så mye som 50-60 døgn i året, vil de at hytta skal være et fristed hvor de kan senke skuldrene – samtidig som hyttedrømmen ikke nødvendigvis koster skjorta, avslutter Noreng.