PRIVAT PROFF

Ni til fire jobb? Niks!

1. mars 2017

Byggmester Bjørn Bjørkebakken holder til i den lille bygda Torpa i Nordre Land. I 37 år har familiebedriften stått for ulike byggeprosjekter i nærmiljøet.

Byggmester Bjørn Bjørkebakken

En strålende vinterdag i februar tok vi turen til den lille bygda for å se på et av prosjektene til Bjørkebakken – restaureringen av våningshuset på gården Sollien.

Torpa, som ligger langs riksvei 250 mot Dokka, er et lite sted omfavnet av vakker natur - og for å si det litt forsiktig; særdeles glatte vinterveier. Men etter en relativt saktegående, og til tider nervepirrende kjøretur med vinterdekk uten pigger, kom vi fram til destinasjonen.

Byggmesteren selv har et pågående hytteprosjekt, og kom ens ærend for å snakke med oss denne ettermiddagen.

Restaureringen av våningshuset på Sollien er godt i gang, og ved bare et øyekast ser man at her står utfordringene i kø. For å bevare stilen, samtidig som man skal gi huset en ansiktsløftning, kreves åpenbart både tålmodighet og kompetanse.

– Ja, vi har litt å drive med her … Bare ny ytterdør er en aldri så liten utfordring, smiler Bjørn, og tar oss med inn på en omvisning.

Det gamle huset har en beliggenhet og en utsikt som kan ta pusten fra noen og hver – og det blir ikke mindre imponerende når vi kommer inn i stua og ser hvordan Bjørn og gutta hans har løst oppgaven med å kombinere gammelt håndverk med nytt.

Samarbeidet med Gausdal Landhandleri, og deres gode logistikk, er selvfølgelig med på at vi kan gjøre en god jobb. Vi får alltid varene levert til rett tid.

Sønnen Vegard, kan fortelle at det er lagt nytt tak og panel, men den mest krevende jobben var nok å få fram den gamle, flotte tømmerveggen, som definitivt er med på å skape historisk særpreg over stua. Vegard og lærlingen Svein Harald har gjort en formidabel jobb med å fjerne gammelt veggpanel som skjulte den flotte tømmerveggen.

Bjørn Bjørkebakken har med sin lille, men svært så effektive bedrift restaurert flere bygg i nærmiljøet. På nabogården Walhovd fikk de orden på et gammelt stabbur og et stort fjøs. Men for all del, la oss ikke glemme: En stor del av virksomheten til Bjørn er å bygge hytter. Nye hytter, tilbygg - og oppgraderingen av gamle hytter. Hans andre sønn, Sindre, er ikke til stede i dag – nettopp fordi han jobber på hytteprosjektet på Synnfjellet.

Byggmester Bjørn Bjørkebakken - Våningshuset på gården Sollien

Er det gode tider for byggebransjen?

Den likandes byggmesteren smiler.

– Vi har i grunnen vært heldig og hatt nok å gjøre fra dag én, vi. Men du vet, dette er ikke noen ni til fire jobb. Vi jobber mye, og det er ikke til å stikke under stol at vi nyter godt av at mange vil ha hytte på Synnfjellet.

Gausdal Landhandleri, som har vært totalleverandør innen byggevarer til Bjørkebakken i en årrekke, var også med på vår lille omvisning i det snart ferdigrestaurerte våningshuset.

Byggmester Bjørn Bjørkebakken og uteselger proff John Sveen

Proffuteselger John Sveen har en jordnær og god tone med byggmesteren.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Bjørn. For Gausdal Landhandleri er det viktig å yte like bra service til små bedrifter som til store bedrifter – og Bjørn er en viktig kunde for oss! Vi gleder oss over at også en liten familiebedrift gjør det så bra – og Bjørn, du har vel ikke akkurat brukt så mye på markedsføringsbudsjettet?

– Noe har det jo blitt. Vi har vel brukt sånn ca. 600 kroner på menighetsbladet, svarer han momentant - med et skøyeraktig smil.

Suksessen til Bjørkebakken og Co. handler nok mer om hardt arbeid, og at de leverer flotte bygg til avtalt tid. Alt tyder på at dét er god nok markedsføring i seg selv. Familiebedriften har nemlig et sted mellom 25-40 byggeoppdrag årlig.

Før vi skal vende snuta hjemover, og igjen begi oss ut på såpeglatte veier, retning Vingrom og E6, avslutter Bjørn Bjørkebakken slik:

– Samarbeidet med Gausdal Landhandleri, og deres gode logistikk, er selvfølgelig med på at vi kan gjøre en god jobb. Vi får alltid varene levert til rett tid.

Byggmester Bjørn Bjørkebakken - Våningshuset på gården Sollien