PRIVAT PROFF

Lovisenberg sykehus

1. april 2016

100 prosent framdrift – ingen restordre! Eide Entreprenør AS fusjonerte i 2015 med det nord-norske entreprenørkonsernet Consto AS. I dag heter de Consto Eide AS, og et av deres største byggeprosjekt foregår nå i samarbeid med blant annet Gausdal Landhandleri, på Lovisenberg sykehus i Oslo.

For å se litt nærmere på hva dette enorme byggeprosjektet innebærer, og for å bli litt bedre kjent med noen av aktørene, dro vi til byggeplassen en onsdag formiddag i mars.

Som så mange andre steder i hovedstaden som er under utbygging var det også her et mylder av anleggsarbeidere i gule hjelmer, heisekraner, gravemaskiner – og ikke minst omdirigering av trafikk for folk som skulle til og fra området. Naturlig nok er det nødt til å bli en smule kaotisk for allmen-heten når et så stort bygningsarbeid pågår.

Consto Eide - Lovisenberg sykehus

Nybygg som ble satt opp på området i 1972 måtte først rives før man kunne begynne på det som nå skal bli et kontorbygg på 5000 kvadratmeter – samt et psykiatribygg på hele 14.000 kvadrat-meter. Samlet kontraktsum på prosjektet er ca. 500 millioner kroner. Consto Eide AS, som er hovedentreprenør, trenger således solide leverandører som de kan stole på leverer rett vare til rett tid.

— Vi har samarbeidet med Gausdal Landhandleri i en årrekke, og det er virkelig «ingen over eller ved siden» av når det gjelder logistikk, sier anleggsleder Rune Åslund og fortsetter:

— Med slike solide samarbeidspartnere blir jobben vår både enklere og mer økonomisk. Vi vet vi får nøyaktig de varene vi bestiller, og leveransene kommer alltid til avtalt tid. Den ene dagen ringer vi til Mari på proffsenteret på Lillehammer, og dagen etter har vi varene på døra. Gausdal Landhandleri yter særdeles god personlig service. Vi får til og med ordrebekreftelsen på SMS når varene er losset på bil om kvelden, og ny SMS om morgenen når bilen er på vei, smiler Åslund.

Han understreker at de ikke har noen restordre på dette store byggeprosjektet på Lovisenberg sykehus.

Consto Eide - Lovisenberg sykehus

Proff- og innkjøpssjef hos Gausdal Landhandleri, Ronny Bakken, har også tatt turen til Oslo denne dagen. Han er genuint opptatt av at kundene skal være fornøyde, og synes det er spennende å se framdriften på et så stort prosjekt. Rune Åslund skyter inn:

— Det er faktisk 100 prosent framdrift. Administrasjons-bygget skal stå ferdig i august i år, og psykiatribygget med plass til over 100 pasienter ferdigstilles rundt julen 2017.

Byggeplassen som omringer oss vitner definitivt om at her går det unna. Med 52 mann i arbeid - hvorav 25 jobber for Consto Eide og resten er innleid arbeidskraft, samt dårlig lagringsplass for materialer rundt byggene - kreves det streng logistikk og god planlegging fra alle hold. Gausdal Landhandleri bidrar i så måte. De er hovedleverandør av byggevarer til dette enorme prosjektet i Oslo. Med sin lange fartstid i bransjen vet de nemlig hvor viktig det er at bestilte varer blir levert til avtalt tid. Nettopp derfor har de 30 egeneide vogntog som tar seg av leveranser. Enten det nå er til en kiosk på Kongsvinger … eller storslåtte bygg på Lovisenberg.

— Ja, også på sjåførsiden er de gode på service. Uansett vær, vind eller hva enn vi måtte be om av hjelp – de er aldri sure! Og hvis vi en sjelden gang skulle mangle noe, eller har behov for noen form for assistanse, ringer vi bare til kundesenteret deres på Lillehammer, forteller anleggsleder Åslund entusiastisk. Han legger til:

– Du må også få med at det alltid er utrolig hyggelig å handle i forretningene til Gausdal Landhandleri. Jeg har vært innom flere av dem, og varehuset på Mesnalia for eksempel – maken til trivelig betjening skal du jammen lete lenge etter.

Consto Eide - Lovisenberg sykehus

La oss så ta en liten gjennomgang på hvem disse byggherrene på Lovisenberg sykehus egentlig er. Eide Entreprenør AS ble etablert i 1984, og er ifølge deres egen hjemmeside en totalleverandør av byggetekniske tjenester. Selskapet holder til på Årnes, hvor de fortsatt har hovedsete etter fusjonen med Consto AS. Primærmarkedet deres er Romerike, men de har også hatt flere oppdrag i hele Oslo-regionen. Selskapet var i utgangspunktet en solid bedrift, og har bare styrket organisasjonen ytterligere - spesielt innen prosjektutvikling og prosjektledelse - ved å slå seg sammen med det landsdekkende entreprenørkonsernet Consto.

– Det er det ingen tvil om! Fusjonen har så absolutt vært avgjørende for at vi kunne ta på oss dette gedigne prosjektet på Lovisenberg, fastslår Åslund.

Oppkjøperen Consto AS ble etablert i 2006 i Tromsø, og har stadig vokst seg større. Sakte, men sikkert ble de en dominerende aktør i hele Nord-Norge. I tillegg til Tromsø har de hatt prosjekter i Kirkenes, Hammerfest, Narvik, Bodø og Harstad.

All den tid bedriften gikk bra, var det ingen grunn til ikke å vende blikket mot andre deler av landet. Allerede i 2010 startet reisen sørover, og innen utgangen av 2013 hadde de etablert seg i Surnadal, Bergen, Molde og Oslo. Utallige store byggeprosjekter som kjøpesenter, hotell og offentlige og private næringsbygg har blitt utført av Consto AS. Og nå er de altså, i regi av Consto Eide AS, i full gang med utvidelsen av Lovisenberg sykehus - en institusjon eid av Diakonissestiftelsen.

Consto Eide - Lovisenberg sykehus

Sammenslåingen av disse to sterke aktørene i byggenæringen har åpenbart vært en suksess. Begge selskapene kan høste frukter av samarbeidet, og det er nok slik at ordtaket «jo flere kokker, jo mere søl», ikke alltid har rot i virkeligheten.

Petter Bogen Arkitekter er blant andre som har vært avgjørende for byggeprosjektet på Lovisenberg. Helt siden begynnelsen av ‘90-tallet har de – i likhet med Eide Entreprenør, som også hadde to store oppdrag her i 2005 og 2007 – satt sin signatur på flere av bygningene i dette området.

Uansett hvordan vi snur og vender på det; det er som Gro Harlem Brundtland i sin tid sa: «Alt henger sammen med alt.» Man trenger gode arkitekter for å få smarte løsninger på byggeprosjekt. Man trenger et solid entreprenørfirma, og for at kabalen skal gå opp tidsmessig - og gi bedre økonomiske vilkår - trenger man leveranser av byggevarer som kommer når de skal. I den sammenhengen spør vi avslutningsvis anleggsleder hos Consto Eide AS, Rune Åslund, hva han synes om Gausdal Landhandleri sin fagmesse; Landhandlerimessa.

– Vi har vært på fagmessen flere ganger, og det som virkelig er bra med denne messen er at vi treffer andre fra næringen. Vi får altså impulser. I tillegg er den svært godt organisert, med høyt nivå på faglig innhold.

Consto Eide - Lovisenberg sykehus